Сега е лято и вероятно Коледа е последното нещо, което Ви е на главата (освен ако случайно не сте редактор на списание и не се готвите за коледното издание...) Може би Ви се струва малко рано да правите каквито и да било подготовки, но ако обмислите малко повече и отделите сега време за планове и пазаруване, това ще Ви спести после доста караници, стрес и дори пари, когато декември почука на вратата.


Предлагаме Ви 5 простички неща, които да започнете да правите сега, за да наравите тази Коледа една от най-хубавите досега:

1.Набележете плановете си за празника

Освен ако не сте от хората с малък набор от връзки, по Коледните празници се налага да се направят някои уговорки кой на кого ще ходи на гости. Вие можете да бъдете домакин на коледен обяд, а ако не може да сте в гадната позиция да трябва да обяснявате на майка си или на тъщата, че няма да имате възможност да се видите и с тях на Коледа.

Наистина си заслужава да си изясните плановете сега. Ако има вроятност във въздуха да витае напрежение после (например ако някои хора очакват да ги посетите, а Вие искате да прекарате празника възможно по-далеч от тяхJ), по-добре да се сблъскате с него сега, а не през декември, когато и без това емоциите неминуемо ще бъдат по-големи.

Ако е необходимо да запазвате места за настаняване или билети за влак/самолет за периода около Коледа, сега е перфектното време да го направите.

2.Заделете малко пари

Комично е: всяка година знаем, че Коледа наближава, и все пак много от нас още не могат да се спрвят с доходите по празниците. Ако започнете да спестявате по някой лев всяка седмица още сега, цената, която ще Ви струва празникът, няма да Ви се стори толкова голяма после.

Няколко начина да бъдете сеигурни, че наистина парите ще оцелеят:

1. Давате ги в кеш на някой приятел или роднина, за да се грижи за тях до декември;
2. Да ги спестявате в банков акаунт (макар че може да Ви се стори прекалена грижа, която не си струва да бъде полагана за малка сума спестявания).
3. Да закупите с летните спестявания ваучери за покупка в някои магазини и да ги използвате, когато дойде моментът. Така е по-сигурно, че няма да изхарчите парите.

3.Изпробвайте някои рецепти

Ако смятате да приготвите домашно някакви лакомства за подаръци, добра идея е да започнете да упражнявате рецептите от сега – това ще предотврати някакви кулинарни катастрофи в последния момент. Може да се наложи да инвестирате в специално кухненско оборудване за нещата, които сте наумили да приготвите, или пък да търсите декорация за лакомствата.

За тези, които ще бъдат домакини на парти около Коледа, е хубаво да изпробват нови рецепти върху приятели по време на лятото и есента, за да проверят кои храни се приемат най-добре, най-популярни са, колко време ще им е нужно да тренират приготвянето им и т.н. (съвет: Трябва внимателно да се обмисли какви предястия да тествате – все пак не е много удачно по време на лятната горещина да сервирате гъска с гарнитура).

4.Направете списък с подаръци

Вероятно срещате затруднение в това какво точно да купите на всички роднини и приятели, когато дойде време за коледния шопинг. Трудно е да си купи подарък за някои хора – или имат малко хобита и интереси, или изглеждат сякаш вече имат всичко.

Лесно решение за този проблем е да си правите списък през цялата година. По всяко време може да Ви направи впечатление как някой споменава някакъв диск, книга, аксесоар за дома и т.н, които те харесват – запишете си го. Но бъдете и много внимателни – например за едно дете в началото на годината може някоя банда или изпълнител да представлява голям интерес, но до Коледа едва ли не да им е минала модата.

След като вече веднъж сте направили Вашия списък, можете да започнете да се оглеждате за намаления и разпродажби – можете да успеете да направите някоя изгодна покупка още през лятото или есента.

5.Започнете подготовката на изработени или персонални подаръци

Прекрасно е да подарите персонален или лично изработен подарък – това наистина ще накара полуателя да разбере, че Ви е грижа за него и сте положили специани грижи за неговия подарък. Но тези подаръци често отнемат повече време и не е лошо да започнете да ги планирате предварително.

Например:

1. Ако правите личен календар, трябва да обмислите кои да бъдат снимките, които ще включите, особено за летните месеци. (Може да искате да включите снимка на семейството около барбекюто или на децата в басейна).
2. Ако искате да изпетете или ушиете нещо за подарък, започнете да мислите за моделите и материалите, които ще Ви бъдат необходими.
3. Планирайте кой какво ще получи от изработените подаръци и си направете график кога да започнете и завършите определен подарък.

От личен опит споделям, че домашно изработените подаръци са голяма забава и за подаряващия и за получателя, стига да разполагате с достатъчно време – ако го оставите за последния момент, ще се чувствате притиснати и това може да окаже влияние на крайния резултат на продукцията (Например миналата година баба ми получи само 4 бродирани салфетки, а не 6, тъй като конецът ми свърши, а после и времето...!)