Коледни вкусни елхички

12/12/2009

Продукти
2-3 бр. картофи
4 с.л. магданоз
сол

За украсата:
лентички от кисело зеле
червена чушка
жълта чушка
морков от туршия

Картофите се сваряват в подсолена вода. Още топли се пасират с ръчен пасатор или се намачкват хубаво с вилица. Прибавя се ситно нарязаният магданоз и се омесва тесто. Оставя се да изстине.
Започва моделирането - то става бързо - за всяка елхичка са необходими по 3 триъгълника с различни големини. Тестото се слага между палеца и показалеца и се сплесква на триъгълник. Големият триъгълник е за основа, в него се слага клечка за зъби и върху нея се слага средното триъгълниче, като двата му края се завиват нагоре. Върху него се забожда и малкото триъгълниче, направено като средното. Така получената елхичка се украсява като за гирлянди се ползват лентички от кисело зеле. За играчки се изрязват съвсем малки кръгчета от чушки и морков. Те се прикрепват с дебело фиде. Оформя се порцията, като в чиния се слага пюре от карфиол или салата Снежанка, отгоре се поставя елхичката.