Предлагаме ви 12 пожелания в рима за Новогодишните празници. Закачливо, актуално и интересно пожелание, което може да напишете на картичка или SMS. Весели празници!

Честита Нова година скъпи Овньо

Независим, енергичен
със рога нагоре тичай,
че годината е стръмна
и борбата ще е шумна.



Честита Нова година, теленце безподобно

Практично, пресметливо,
солидно, издръжливо, всред
зелената поляна теб очаква те промяна.



Честита Нова година, юначе близначе

Духа вятър на промяна,
ти единствен я владееш
тя е личния ти чар
ще вършееш бар след бар.



Честита Нова година, рачо защипачо

Виното прелива, щастие те залива,
с щипки здраво се хвани,
Новата година прегърни
няма връщане назад, да се хванем ли на бас?



Честита Нова година, Ваше Величество



Земята мислиш си нали,
че пак около тебе ще се завърти, но
вълшебен дъжд ще завали
любовта главата ти ще отвърти.



Честита Нова година, мила ми Девичке


Чувствена и толкова безгрешна,
ще пристъпиш в Новата година,
но една случайна грешка,
ще направи теб щастлива.



Честита Нова година, мила Везничке



Нова година, нови тезгяхи,
нови надежди, нови матраци,
нови аршини, нови теглилки,
нови любови със стари текили.



Честита Нова година, драги Скорпи

Любовна страст и хладен ум,
сатенен плам и странен шум,
от твоите устни и отрова ще отпия,
и тъй ще вляза в Новата година.



Честита Нова година, Стрелче

Остроумен, находчив,
честен, весел и правдив
ще танцуваш валс в дворец,
и ще бъдеш първенец.



Честита Нова година, мъдри Козирозе

Виеш си рогата, чешеш си брадата,
риеш във земята, точиш си теслата,
хич не му мисли, на трапезата седни,
изобилие те чака, куп пари във кадилака.



Честита Нова година, Водолейчо

Водолейчо, блейчо, я развей байрака,
нахлупи калпака, дълъг път те чака.
Реки ще преплуваш, с вълни ще бушуваш,
но фар ще ти светне, нов пристан ще блесне.



Честита Нова година, Рибке шавливке

Рибке шавливке, хлъзгава ревнивке,
не тъгувай, не умувай, волно плувай и палувай,
мрежите заобикаляй, сладостите разпилявай,
но не бягай от късмета във Нептунските полета.




Независимо от това дали на Рождество навън вали сняг или духа горещ вятър от пустинята, навсякъде звучи една и съща песен "Тиха нощ, свята нощ..."

В Европа е невъзможно човек да си представи Коледа без нея - тя е навсякъде - звучи по радиото, по телевизионните канали, в универсалните магазини, в домовете на хората, пред коледната елха. И мнозина са сигурни, че това е народна песен. Макар че това съвсем не е така.

През 1831 година в Германия "Тиха нощ, свята нощ..." се появила едновременно в два песенни сборника в Берлин и Дрезден. И в двата вместо името на автора пишело: "Авторите на текста и музиката са неизвестни". Пруският крал Фридрих Вилхелм ІV за първи път я чул през зимата на 1853 година. Той толкова харесал коледната песен, че извикал придворния концертмайстор и му заповядал: "Намери ми автора на песента!" Заповедта на краля обаче останала неизпълнена още цяла една година и само по една щастлива случайност загадката намерила своето решение през декември 1854 година.

Директорът на хора на австрийския град Залцбург, бивш добър познат на концертмайстора на пруския двор, се скарал на едно от момчетата Феликс Грубер, който според него постоянно пеел грешно популярната вече коледна песен. На направената му забележка от ръководителя на хора юношата отговорил доста самоуверено и с гордост: "У дома ние винаги пеем "Тиха нощ" точно по този начин. Моят баща по-добре от Вас знае как е правилно да се пее. Нали в края на краищата той е написал тази песен".

Изненаданият от тази новина директор на хора, захвърляйки всички ангажименти, заминал за Халяйн, където живеело семейство Грубер и се уверил, че местният органист и ръководител на църковния хор 67-годишният Франц Грубер наистина е неизвестният тайнствен автор на музиката на "Тиха нощ, свята нощ...", търсен по заповед на пруския крал. За автор на текста Грубер назовал своя приятел, свещеника Йозеф Мор.

Разбира се, за създаването на тази толкова обичана коледна песен се разказват какви ли не истории, смешни и необичайни.

На 23 декември 1818 година помощник викарият на църквата "Свети Николай" в Оберндорф, градче на 20 км от Залцбург, Йозеф Мор с ужас открил, че мишките са прегризли меха на органа. Какво да прави? Нима може да има рождественска меса без музика! И тогава на църковния служител му хрумнала спасителната мисъл: "Трябва ни тържествена песен!"

На лист хартия, почти на крак, той нахвърлил няколко стиха и се понесъл към съседното градче Арнсдорф, където живеел учителят и органистът Грубер. След доста дълги уговорки музикантът се съгласил да помогне на приятеля си и написал към стиховете мелодия, която трябвало да се изпълни от двама солисти и хор в съпровод на китара.

Църквата Св. Никола в Оберндорф.
Именно тук е изпълнена за първи път тази божествена коледна песен.

Истината в тази история е, че "Тиха нощ, свята нощ..." наистина е прозвучала за първи път на 24 декември 1818 година под свода на църквата Свети Николай в Оберндорф. По-късно Карл Маухер, майстор на органи, няколко пъти посещавал църквата, за да ремонитра органа. Работейки там, той намерил копие от композицията и я отнесъл у дома. Така коледната песен бързо се разпространила отначало в Австрия, а после и в съседна Германия. Вярно е, че много години продължавали да я смятат за тиролска народна песен "със съмнителен произход".
Всъщност историята на песента е много по-проста и това е част от чудото.


Joseph Mohr (1792-1848)
Немският текст е написан от Йозеф Мор още през 1816 година, когато той е млад свещеник, назначен в църквата в Марифар, Австрия. Нямаме предства какво точно е вдъхновило Мор да съчини своята поетична версия за раждането на Христос. Дали не е подредил думите по време на своите постоянни разходки в тази красива селска местност или на път към дома на своя дядо, който живеел наблизо. Хубавото е, че не е забравил своето съчинение, когато след година се връща отново в Оберндорф.

Днес песента е най-популярната коледна песен на всички континенти. Претъряла е над 300 преводи, издадена е в над 180 версии на 121 езика. Няма знаменит певец, който да не я е изпълнил поне веднъж. Написана от непознат музикант и скромен викарий, божественото й послание пресича граници и докосва човешките сърца навсякъде по света.






Макар че всяко дете само посочва в писмото до Дядо Коледа каква играчка иска да получи, на родителите остава задачата да осигурят безопасна и качествена играчка.
Ето някой съвети как да разпознаем добрите и подходящите играчки:
1.Обръщайте внимание на всички предупредителни текстове на опаковките, които задължително трябва да бъдат на български език.
2.Уверете се, че продуктът, на който се сте се спрели, е подходящ за възрастта на детето ви.
Повечето играчки са в опаковки, но ако това не е така се уверете, че съставните му части са прикрепени здраво и сигурно една за друга.
3.Избягвайте играчки, които съдържат много малки части, защото детските ръчички са много сръчни, особено в разглобяването. Обърнете внимание и на чупливостта на играчката.
4.Предпочитайте играчки, чиито бои са на водна основа. Имайте предвид, че боите със съдържание на олово са особено опасни за децата ви и са категорично забранени във всички европейски директиви.
5.Ако играчката работи с батерии, проверете лесен ли е достъпът до тях.
Колелетата, тротинетките, скейтбордовете допълнете с екипировката - каска, наколенки и всичко, което може да предотврати наранявания при евентуално падане.
6.Обърнете се към продавач-консултант в магазина и задайте всички въпроси, които ви вълнуват по отношение безопасността на стоката.
7.Избирайте търговски обекти, от които пазарувате регулярно, защото доверието в партньора срещу вас е от изключително значение. Така вие можете да бъдете уверени, че ще получите нужното внимание.



Коледа с Дисни приятелите ни



Най- коледната песничка Jingle Bells



Коледни меденки



Предлагам ви моята рецепта за меденки. Всяка коледа меденките са задължителни на нашата трапеза. Днес направих предколедни меденки :)
Ето рецептата и снимка на меденките.
Необходими продукти:
захар-1 ч.ч.
олио-1ч.ч.
мед-6 с.л.
яйца-2 бр.
сода бикарбонат-2 с.л.
канела-2 с.л.
брашно за средно твърдо тесто



Тестото се замества. Прави се на топчета и се пече на фурна 200 градуса.
Опеканите меденки се издълбават с нож и се слепват след това.

Крем за слепване:
трохите от издълбаните меденки
120 гр краве масло
200 гр течен шоколад
смлени орехчета на вкус
една кафяна чашка прясно мляко

След 24 часа стават мекички и много вкусни.






Коледа е празник, на който всяко дете получава играчка. Най-малките ни приятелчета, тези на които им е първа Коледа също ще получат играчка в чорапчето, което мама и татко са закачили на камината.
Ако се питате коя играчка какво означава и коя е подходящата играчка за вашето бебе, ето десет забавни вида играчки, които развиват сръчността, съобразителността и чувствителността.
Дрънкалки – спомагат развитието на общата моторика (замахване и движение на цялата ръка) и на фината моторика (хващане и движене на елементите с два пръста).
Кубчета
кубчета с текстилно покритие – всяка страна с различен цвят, картинка и материал – подходящи за деца от 7-8 м. Развиват цветоусещането и спомагат за опознаването на различни матерали, чрез докосване. Може да имат шумяща част, светлоотразителна или комбинация от наситени цветове. Има и кубчета, които са комбинирани с дрънкалка, така се развива комплексното светоусещане на детето.
кубчета от пластмаса – всяко кубче е различен цвят. Предназначени са за деца от 6 до 18 м. Развиват способността да се разпознае общото и отдели излишното. Чрез тях децата съзнателно научават основните цветове и техните наименования.
кубчета от дърво с картинки, които образуват пъзел – подходящи за деца на възраст над 18 м. С помощта на мама и татко, детето ще развие своите способности за хващане, редене, строене, логическо и последователно мислене, търсене и намиране на определен елемент, поставяне на определено място.
Топки
цветна топка от текстилна материя – развива цветоусещането и усещането за допир на различни материали, хващането и хвърлянето. За бебета от 1 м. до навършване на 1 годинка.
пластмасови топки – всяка с различен цвят – развиват разбирането за действие и последствие – бутане-търкаляне, хвърляне-падане. Спомагат за научаването на цветовете и формите при игра, в комбинация с кубчета. Подходящи за деца над 8 м.
гумена топка – помага за развитието на общата моторика – ритане, хвърляне, хващане. Подходяща за проходили дечица.
Пирамиди
с цветни рингове – развиват координацията и познанието за размер, цвят и форма – за деца над 10-11 м.
цветни кутийки – отново се набляга на цветовете и размера, но тук има и още нещо – едното влиза в другото. Детето започва да разбира, че освен видими, нещата могат и да не се виждат и пак да са там, където ги е оставило. За деца над 10 м.
Музикални играчки
въртележка – от 2-рия месец до 6-7ми месец – развива способността на бебето да се концентрира върху определена фигура, развива зрението и слуха.
музикални играчки с бутони – от 7-8 м. – развиват познаниено за действие и последствие – бутон-песен, както и способността за посочване и натискане с едно пръстче. Тук се намесва и подражанието – мама говори по телефона, бебето също говори. Развива се и говорът.
пиано или друг музикален инструмент – за деца над 12 м. – развива слуха, говора, концентрация и координация – „натисни правилния бутон, за да чуеш правилния звук”
Животни-фигурки – развиват фината моторика на детето над 12 м. както и логическото мислене и познанието за размер, форма и цвят.
Строител – за деца над 12 м. – развива координацията, концентрацията и цветоусещането. Развива и фината моторика – точно поставяне, внимателно вземане и общата моторика – внимателно минаване покрай построеното, познание за размер и форма на различните елементи.
Книжки – развиват говора, визуалната представа за разказа, координация за показване и концентрация за разбиране на въпросите и текста. За деца над 12 м.
Бутащи играчки – развиват координацията и комбинацията фина-обща моторика – хващане, бутане, дърпане, ходене (количка за кукли, топка с дръжка, кола и т.н.)
грачки за баня – правят къпането още по-приятно за децата. От самото раждане бебетата обожават водата и ваничката, в която се чувстват свободни. Добре е да използвате предразположеността на детето си към цамбуркането във ваничката и да комбинирате полезното с приятното – забавление и развитие на сетивата, с помощта на играчки за баня.



All I Want for Christmas is You



I don't want a lot for Christmas
There's just one thing I need
I don't care about the presents
Underneath the Christmas tree
I just want you for my own
More than you could ever know
Make my wish come true
All I want for Christmas is...
You

I don't want a lot for Christmas
There's just one thing I need
I don't care about the presents
Underneath the Christmas tree
I don't need to hang my stocking
There upon the fireplace
Santa Claus won't make me happy
With a toy on Christmas day
I just want you for my own
More than you could ever know
Make my wish come true
All I want for Christmas is you
You baby

I won't ask for much this Christmas
I don't even wish for snow
I'm just gonna keep on waiting
Underneath the mistletoe
I won't make a list and send it
To the North Pole for Saint Nick
I won't even stay awake to
Hear those magic reindeers click
'Cause I just want you here tonight
Holding on to me so tight
What more can I do
Baby all I want for Christmas is you
Ooh baby
All the lights are shining
So brightly everywhere
And the sound of children's
Laughter fills the air
And everyone is singing
I hear those sleigh bells ringing
Santa won't you bring me the one I really need
Won't you please bring my baby to me...

Oh I don't want a lot for Christmas
This is all I'm asking for
I just want to see my baby
Standing right outside my door
Oh I just want you for my own
More than you could ever know
Make my wish come true
Baby all I want for Christmas is...
You

All I want for Christmas is you... baby (repeat and fade)



Happy Christmas



Driving Home For Christmas......

Пътят към вкъщи за Коледа винаги е кратък, а семейството ви винаги ви чака с любов и топлина..



Queen - Thank God It's Christmas

12/17/2010



Коледни бебета: 















Добавете надпис
Коледни и зимни стихчета за най-малките наши приятели от Румяна Райкова 
Бъдни вечер
В заюва къщурка с празнична украса
мама Зайка приготвя коледна маса –
моркови и боб, плодове, сармички…
Тази вечер постно ще похапнат всички.
Две палави зайчета припкат край нея,
ту ще й помогнат, ту ще я разсмеят.
Зайче-бебе сладко гука от кревата,
татко заек рине преспите с лопата.
Бъдникът весело в камината гори,
а навънка снегът си вали ли, вали…
Чакан гост
Преспи като одеяла
са завили всеки праг.
Вие вънка зимна хала
и се сипе, сипе сняг.
Всички животинки спинкат,
чакан гост сънуват те.
Нежни, палави снежинки
ситнят коледно хорце.
Там, в дълбоките пъртини,
шарена шейна лети,
над заспалите комини
коледно звънче ехти.
Подаръците на Дядо Коледа
Тънкокраки еленчета теглят шейна,
като вятъра бързи препускат в нощта.
А в шейната познахте ли кой е?
Дядо Коледа? Да, това той е!
Дядо Коледа никого не забравя
и на всеки дар желан с любов оставя -
на зайко– топка, а на прасчо телефон,
на мишлето кукла и голяяям бонбон.
На Шаро – часовник, че добро е куче,
на Писан букварче – буквите да учи.
На пиленцата малки – топли елеци,
на гладника Петльо– жито и гевреци.
На овните рогати – чудни звънчета,
далеч да се чува звънът им в полето.
Овчиците кротки, всички до едничка,
получиха шалче и чифт ръкавички.
Песен за Рождество
За вяра, надежда и много любов
е нашата песен и нашият зов:
Ангел Господен блага вест възвести –
Иисус, Спасителят, днес се роди!
И нека простиме на всеки до нас,
само радост да има в светлия час:
Ангел Господен блага вест възвести,
Иисус, Спасителят, днес се роди!



Първообраза на добрия старец можем да търсим още в древните богове - северният Один, летящ из зимното небе, който можел да лекува болести и да предсказва бъдещето; древногръцкият Посейдон– богът на моретата и земетресенията, който с тризъбеца си управлявал вълните; римският Нептун, който също владеел моретата.
В славянската традиция този аналог е намерен в образа на Даждбог - богът на слънцето.

Все пак, добрият старец има и реален първообраз.

През 3 век в римската провинция Ликия в Мала Азия (днешна Турция) в семейството на възрастни родители се родило момченце Николай. Още от дете то обичало да помага на хората, запазило тази си черта и когато станало архиепископ на град Мира в родната си провинция. Мирликийският епископ станал известен с изключителната си доброжелателност, особено по отношение на децата и се прочул като Николай Чудотворец. Починал след кратко боледуване на преклонна възраст. Бил погребан в храма на град Мира, а през 1087 г. мощите му били пренесени в Бари (Италия) където се намират и до днес, макар че Турция предявява претенции да си ги върне.

Има една легенда, която обяснява как Св. Николай се е превърнал в митичния старец, който раздава подаръци. В родния му град живеел баща, който се разорил и за да покрие дълговете си, решил да продаде трите си дъщери "за блудодеяние". Св. Николай спасил семейството, като през нощта тайно подхвърлил в двора им три кесии със злато. Оттогава неизменен атрибут на стареца станал чувалът с подаръци. В Западна Европа легендата за спасението на трите девойки се трансформирала в притча за това, как cветецът хвърлил през комина на дома на трите бедни момичета три златни монетки, а те паднали в прострените до камината чорапи. Оттам тръгнал обичая в нощта на Св. Николай до камината да се закачат чорапи или да се изнасят пред вратата обувки. Постепенно този обичай се преместил в Коледната нощ. Възрастните започнали да се обличат в "епископски одеяния" - дълга дреха и жезъл - за да играят ролята на добрия светец.

Всяка страна има свой Дядо Коледа, със свои първообрази. В немските приказки това е Ниманд (Никой) - персонаж, върху който децата хвърляли вината за белите си. Във Франция редом с Пер Ноел стои Пер Фуетар (Дятото с пръчката), който никого не бие, но следи кой се държи добре и кой какви подаръци ще получи вследствие на това. Англо-саксонската версия е Father Cristmas - кръстоска между Св. Николай и боговете Тор и Сатурн - и също си носи освен чувала с подаръци и пръчка за непослушните. Във Великобритания децата си поръчват подаръците с писма, които хвърлят в камината - димът доставя пратката по предназначение. Най-скромният Дядо Коледа живее в Словакия. Той се казва Йежишек и много внимава никой да не го види, докато оставя подаръците. Затова никой и не знае как изглежда. Чешкият му колега Микулаш се движи в компанията на дяволче и ангел в белоснежни одежди. На послушните деца подарява сладкиши, а на непослушните оставя в коледния ботуш картоф, морков или въглен.

Финландският Дядо Коледа се казва Йоулупукки (Йоулу – Рождество, пукки – козел): преди много години той бил облечен в козя кожа и разнасял подаръците на козел. Сега се е прехвърлил на шейна с осем елена. Той живее в планината Корватунтури, на границата с Русия. Името на планината се превежда като "Корва" – хълм, "тунтури" – ухо (формата й действително напомня за заешки уши). Именно благодарение на тази планина-ухо Йоулупукки чува желанията на всички деца. Заедно с него живеят жена му Муори и джуджетата. Работилницата на Дядо Коледа се намира в село Паякюля.

Лапландия официално е провъзгласена за "Земя на Дядо Коледа" с решение на ООН от 1984 г. Там е официалният адрес, на който му пишат децата: Финландия, 96930, Полярният кръг - или през Интернет: www.santamail.com.

Популярността на Лапландия идва в началото на 50-те години на XX век, дотогава зад Полярния кръг било снежна пустош. Тогава в Рованиеми пистига вдовицата на американския президент Франклин Делано Рузвелт - Елеонор. Малко преди да пристигне, съпругата на Рузвелт, на 9 километра от Рованиеми, в Корватунтури, е построена къщата на добрия старец. Наблизо минава път и местните жители започват да продават сувенири на малкото туристи, навестяващи все още почти неизвестната област в далечната Финландия. Дестинацията обаче бързо придобива популярност. Все по-често любопитни туристи от чужбина започват да посещават покоите на Дядо Коледа непосредствено преди Рождество Христово. Това продължава до 1985 г., когато домът на белобрадия старец е напълно реконструиран и официално открит за целогодишни посещения за децата и техните родители. През 1995 г. районът е провъзгласен за "официалната столица на Дядо Коледа".

В Рованиеми, освен дома на Дядо Коледа, неговия офис и пощата, е издигнат през 1996 г. и увеселителният парк "Санта парк". Целта е да се убедят и най-скептичните деца в съществуването на Дядо Коледа. Развлекателният център може да приеме до 50 000 души в седмиците преди Рождество. Туристическата атракция работи активно от ноември до януари. Понякога "Санта парк" отваря врати и през лятото, но само в случаите, когато има желаещи да разгледат увеселителния парк. Паркът представлява огромна пещера, в която са поставени въртележка, както и многобройни сергии на джуджетата с различни сувенири и украшения.

Как се е стигнало до съвременната легенда за Дядо Коледа?

През 1809 година писателят Уошингтон Ървинг споменава за първи път за въздушните пътешествия на свети Николай при традиционното раздаване на подаръците.

Първата история, написана за дядо Коледа и неговите осем елена, е поемата “Посещение на Св. Никола” (A visit from St Nicholas) от Клемънт Муур, публикувана на 23-ти декември, 1823 година, в нюйоркски вестник "Sentinel". В тази коледна приказка се разказва как един закръглен, дребничък като елф Дядо Коледа, идва на шейна от Севера, дърпана от малко еленче. Той се обрисува като дундест, жизнерадостен, засмян старец, сменя митрата на свети Николай с шапка, владишкия му жезъл - със захарна пръчка, а магарето - с осем бързи елена. На лунна светлина в дните преди Коледа, той ходи от покрив на покрив, тихичко се спуска по комина, за да влезе в домовете и да остави подарък на децата във висящите по камината чорапи.
Клемент Мур познавал добре холандския, немския и скандинавския фолклор, а поемата му за Saint Nicholas всъщност се базира на холандската традиция за Sinter Klaas, която се спазвала на 24 и 25 декември. Неговото описание на Дядо Коледа е взето назаем от езическите тевтонски и норвежки легенди за палавия, но добродушен герой, който е в центъра на зимните празници по тези земи.

Въпреки че Мур написва разказа си за забавление на своите деца, той бил публикуван след година в местен вестник, без да се посочва, кой е авторът, и оттогава многократно започва да излиза със заглавие “Нощта преди Коледа”. Тази приказка, плод на чисто въображение, но все пак свързана със старата холандска традиция за Sinter Klaas , става една от най-популярните и обичани традиции на американската култура и в целия свят.

Митът за Дядо Коледа не спира дотук. През 1839 кратка история, написана от Робърт Мейс, разказва за гальовния Рудолф - еленче с червен нос. Десет години по-късно този разказ е превърнат в песен от Джони Маркс. Днес тя е една от най-обичаните коледни песни.

Има още няколко варианта на легендата за Дядо Коледа. На 1 януари, 1881 година, роденият в Германия, но живеещ в Ню Йорк карикатурист Наст, публикува в един местен вестник („Harper's Weekly”) смешни рисунки на добродушното старче, но вече с нормален ръст, с бяла брада, закръглено тяло и одежди от червен сатен, с бял хермелин, шапка със заострен връх, обувки с обли върхове и бял колан.
Наст нарисувал също и дома на дядо Коледа с малка работилница за играчки, които се намирали на Северния полюс. Дядо Коледа имал голяма книга, в която записвал, кои деца са били послушни през годината и кои – не! В продължение на близо 30 години Наст изобразява в стотици рисунки всички аспекти на легендата за Санта Клаус, известен сред франкофоните като Пер Ноел или Дядо Коледа.
През 1885 година Наст официално заселва Дядо Коледа на Северния полюс чрез една рисунка, на която са изобразени две деца, разглеждащи върху карта на света маршрута на пътуването му от Северния полюс до Съединените щати.

Образът на Дядо Коледа печели световна популярност благодарение на реклама на "Кока-Кола". Художествения талант на Хедън Съндблом дава на Дядо Коледа човешко лице (придавайки му по този начин още повече убедителност и достъпност), издут корем, симпатично излъчване, весел вид и доброта. През 1931 г. художникът на компанията прави реклама, в която старецът в червени одежди пие популярната напитка. От този момент Дядо Коледа се превръща в любимец както на децата, така и на родителите в целия свят. В продължение на близо 35 години „Кока Кола” разпространява този портрет в пресата и по-късно в телевизията по целия свят. Представата, която имат днес децата за Дядо Коледа, е силно повлияна от този образ.

Дядо Коледа е известен с различни имена в различните страни на света:
В Америка го наричат Santa Claus.
В Австрия и Швейцария - Christkindl или Christ Child.
В Норвегия и Дания - Юлнисен
В Англия - Father Christmas.
В Италия - Babbo Natale.
В Германия – Weihnachtsmann, Kriss Kringle или Sankt Nikolaus.
Във Франция - Pere Noel или le Petit.
В Швеция – Jultomten.
На Хаваите – Kanakaloka.
В Чили - Viejo Pascuerro.
В Япония - Hoteiosho – свещеник, който носи подаръци, или Santa Kurohsu
В Русия – Дед Мороз (Дядо Мраз)
В Китай - Shengdan Laoren.
В Холандия - Sinter Klaas, който идва от Испания, придружаван от Черния Пиет - той носи подаръци за лошите деца.
В Гърция и Кипър от Айос Василис /Свети Василий/.
В Япония - Одзи сан.
В Колумбия - Папа Паскуал.
В Испания, Пуерто Рикои Мексико - The Three Kings.
В Бразилия - Papa Noel.
В Хонконг - Lan Khoong или Dun Che Lao Ren

Има и научна теория за Дядо Коледа

Дядо Коледа наистина може за една нощ да разнесе подаръци на всички деца по света.
Учени от университета на Северна Каролина, САЩ, доказаха, че епичното пътешествие на Дядо Коледа с цел за една нощ да разнесе подаръци на всички деца по света, е възможно, пише вестник "Сън", цитиран от БНР.
Лари Силвърбърг, специалист по механика и аерокосмическо инженерство твърди, че добрият старец успява да свърши работата си с помощта на електромагнитните вълни, компютърните науки, нанотехнологиите, генното инженерство и пространствено-времевия континуум.
"Пътешествието на Дядо Коледа е възможно и се основава на правдоподобната наука. Благодарение на откритието на Айнщайн, че времето и пространството се изкривяват, добрият старец разполага с месеци, за да достави подаръците си, докато на Земята всъщност са изминали само няколко минути.

Шейната му е оборудвана със SatNav за определяне на точните маршрути и освен това се тегли от генетично променени еленчета, които могат да летят и да пазят равновесие върху покривите. Тежестта на подаръците не създава проблеми на Дядо Коледа, защото той в действителност не ги носи със себе си, а ги изработва на място от сажди, като за това разчита на нанотехнологиите", обяснява Лари Силвърбърг.



Ошав
Необходимите продукти
3 чаени чаши сушени плодове - кайсии, ябълки, сини сливи, дюли,
3 кафяни чашки кристална захар

Приготовление Добре измитите сушени плодове трябва да накиснете в студена вода от вечерта и да ги оставите да престоят в нея през цялата нощ.
След това ги сварете в същата вода докато омекнат.
Подсладете ошава със захарта или с мед - според предпочитанията.

Десерт с тиква
Необходими продукти
тиква кестенка около 2 килограма
1 1/2 чаена чаша пудра захар
Приготовление Срежете тиквата на две половини. Почистете я от семките и влакнестата част и я сложете в тава.
Печете в умерена фурна и не отваряйте, докато не стане готова.
След като тиквата се изпече, трябва да я поръсите със захар.

Ако я сервирате топла, можете да я поръсите с кристална захар. Но ако я сервирате студена, непременно трябва да използвате пудра захар.



Необходими продукти
10-15 листа от кисела зелка
4 глави кромид лук
сол,
1 кафяна чашка ориз
2 червени домата - пресни или от консерва
1 чаена лъжица стрита чубрица
1 чаена лъжица смлян черен пипер
1 супена лъжица нарязан магданоз
2 сухи червени чушки,
2 сурови чушки /за предпочитане червени/,
1 морков,
1 1/2 кафяна чашка олио
Приготовление
Нарежете на ситно лука, суровите чушки и моркова. Посолете на вкус и запържете сместта в олиото.

Когато лукът омекне, прибавете ориза. Той трябва предварително да е изчистен, измит и изсушен.
След това прибавете обелените и настъргани домати, черния пипер, чубрицата и нарязания на ситно магданоз.

Разбъркайте добре тази смес. След това с нея напълнете зелевите сърми и добре ги завийте.

На дъното на тенджерата сложете един пласт ситно нарязано кисело зеле, а между сърмите поставете сухите червени чушки, които предварително трябва да сте държали 6 часа в студена вода. Залейте сърмите с равни части вода и зелев сок или само с топла вода. Течността трябва да покрие изцяло сърмите.

Варете на тих огън, докато зелевите листа омекнат.



Топ 10 коледни филми

Гледането на Коледни филми е истинско удоволствие. Те са или страшно комични или страшно романтични. Във всички случаи са пълни с вълшебства и коледна магия.



Рождество Христово



Имате ли вече Коледно настроение? Готови ли сте вече за най-тихата и свята нощ? Ето няколко идеи как да направите Коледната нощ още по-вълшебна, а очакването и още по-вълнуващо:
1. Украсете домът си с цветни лампички. Направете малки бели снежинки от хартия и ги залепете на стъклата. Украсете с лъскави коледни играчки. Намерете малки кашончета и ги опаковайте като подаръчета.
2. Слушайте коледни песнички. Това ще зареди с настроение и оптимизъм цялото ви семейство
3. Купете си формичка за сладки, която да е с коледен мотив - дядо коледа, снежинки или елхичка. Посветете един ден на труд и творчество в кухнята и изненадайте семейството си с Коледни сладки.
4. Купете си коледни свещи. Украсете ги и ги запалете в Коледната нощ.
5. Посветете един ден, който да наречете "коледна работилничка" и направете коледни картички за всички ваши приятели и познати. Ако имате деца тази задача ще е много интересна. На картичките правете апликации. Подходящо за коледни картички е да се ползва и буркат. Напишете коледно пожелание и пратете картичките. Това ще ви направи много щастливи.
6. Бъдете със семейството си. Планувайте как ще сте заедно на бъдни вечер. Кажете си че сте щастливи че сте заедно на Коледа.

Ако завали и пухкав бял снежец настроението ни ще е още по-коледно, по-чисто и по-вълшебно!



Предлагаме ви една изпитана рецепта за торта, която може да приготвите за празничната Коледна нощ.

Продукти
425 гр шоколад
2 гр кафе, разтворимо
125 гр масло
4 бр. яйчен белтък
250 мл сметана течна
3 бр. яйчен жълтък


Приготвяне
1.Начупете 200 г черен шоколад на малки парченца и го разтопете заедно с кафето, разтворено в 2 с.л. гореща вода
2.Прибавете трите разбити жълтъка
3.Разбъркайте маслото и го прибавете към шоколада, а след това и три разбити на сняг белтъка
4.Поставете сместа в хладилника
5.За вътрешността на пънчето разтопете 125 г бял шоколад и 2 с.л. сметана, като разбърквате добре
6.Към тях прибавете един разбит на сняг белтък
7.Изсипете 2/3 от тъмното шоколадово тесто в правоъгълна формичка, намазана с масло
8.Издълбайте в средата дупка
9.Напълнете я с бялата смес и я покрийте отново с тъмната
10.Оставете пънчето в хладилника да се стегне за около час
11.Украсете го със 100 г настърган черен шоколад, ядки и захар
12.Сервирайте парчетата от него със сметана или крем.


Време за приготвяне над 90 минути



От клипчето, което сме подбрали за вас може да извлечете много интересни идеи за украса за Коледа. Със свещи, играчки, елха и красива празничка маса може да направите Коледната нощ незабравимо красива за вас и семейството ви.



Безспорно коледното дръвче допринася за празнично настроение. Ето някой простички правила за последователността за подреждане и украсяване на елхичката. Нека в домовете ви грее най-красивата елха :) Вижте как да го постигнете :



В краткото клипче ще видите няколко идеи на Джон Луиз за подредба на празничната коледна трапеза. Стилно, красиво и изящно е.




Подарък парфюм плюс цвете е стандартен коледен подарък и със сигурност няма да сбъркате. А и със сигурност няма да натежи на коледният ви бюджет.
Парфюм на Топ Цена може да си изберете от банерите, които виждате на сайта ни. За Коледа доставката на парфюма е безплатна!Възползвайте се!
Ние подбрахме малко информация за цветето "Коледна звезда". Може да принтирате информацията и да я добавите към подаръка, или просто да разкажете това, което сте прочели в нашия сайт.
Весела Коледа и пълни с подаръци Коледни ботушчета :)


Коледната звезда (Euphorbia pulcherima) е храст от семейството на млечките. Нейна родина е Мексико. Тя е традиционен коледен символ в Америка, Западна Европа, а от сравнително скоро време и у нас.
Ацтеките са я използвали като лечебно средство, както и за получаване на червена боя. Като декоративно саксийно растение Поинзецията е произведена за първи път в Америка и оттогава става популярна и обичана в целия християнски свят.
Поради големия интерес и търсене, цветарски компании в САЩ, Холандия и Германия непрекъснато работят върху нови селекции на растението. Освен класическите Червени в различните им нюанси, на пазара се предлагат Поинзеции с бели, жълти, розови и мраморни прицветници.
В българските цветарски магазини се внасят растения предимно от Холандия, които се купуват масово за коледна украса на домове, офиси и магазини.
Мнозина обаче изпитват истинско разочарование, след като веднъж поставена в домашни условия, Коледната звезда загива. Най – упоритите обаче съумяват да положат необходимите грижи, за да запазят “красавицата” и за следващия сезон.
Грижи: Основното е да се има предвид, че Коледната звезда развива листна маса през лятото, когато деня е дълъг, а зацъфтява през зимата, когато деня е къс.
Коледната звезда се тори с комплексен тор през лятото всяка седмица, за да се развие листната маса и на всеки 14 дни, докато цъфти, като торта трябва да съдържа повече калий, за да се подпомогне формирането на цветове.
Растението има нужда от достатъчно светлина и температури 17- 21 С през нощта и 20 - 24 С- през деня в зависимост от сорта. Ако тези температури се поддържат докато Коледната звезда цъфти, се развиват по едри прицветници (истинските цветове са дребни и невзрачни, но са заградени от ярки прицветници, които си наричат "цветове"), но растенията изнежват и стават нетрайни.
Растението се полива само с вода със стайна температура, тогава, когато усетите с пръсти, че почвата е засъхнала. В никакъв случай не бива да се преполива.
По време на коледните празници поливайте с малко вода, като държите почвата постоянно влажна. През лятото може да се пръска с вода.
Място: Трябва да се избягва пряката слънчева светлина в помещението, течение или близостта с отоплителни уреди. През лятото може да се изнесе на балкон, който не е ветровит.
Размножаване: Коледната звезда се размножава чрез вкореняване на зелени върхови резници през лятото. След като се развият корени, резниците се засаждат в не големи саксии 9- 15 см. в богата , порьозна почва, с достатъчно микроелементи, сред които желязото е от особено значение.
Съвет на градинаря: За да се запазят цветовете за няколко седмици, първото правило е, привечер, към 17 – 18 часа, да се осигури пълна тъмнина в помещението, в което е саксията с Коледната звезда, в продължение на около 14 часа. Лесна за приложение идея е да поставите растението в картонена кутия или кашон. Поинзецията често се напада от гъбни и бактериални заболявания. Те се благоприятстват от много ниските температури и прекомерната влага. Най- честият вредител е белокрилката. Единственият изход е да се купуват здрави растения, да се поддържа добра хигиена и да се пръска редовно с подходящи препарати. Често листата пожълтяват и окапват - причината може да в сухия въздух и висока температура в помещението в което е растението. Възможно е причината да е в прекомерното поливане или пък пълното засъхване на почвата около корените. Пагубни са всички резки колебания в температурата и недостатъчната светлина. Сортовете, които са най- подходящи за отглеждане у дома, са Freedom, Cortejavascript:void(0)z, Star и Lilo и съответно техните разноцветни форми.




Коледа е време на веселие, песни, но и на размисъл, равносметка. По това време винаги се сещам за приказката на Корнелий Васирионов. Нашите мисли и действие определят нашето бъдеще, нашата съдба. Пожелаваме на всички положителни и весели мисли. Бъдете позитивни и вярвайте в доброто и вълшебното.


Валял бял снежец. Времето било тихо и спокойно, нямало вятър и белите пухкави снежинки танцували бавно и леко се приближавали към земята.

Две от снежинките, летящи близо една до друга, решили да завържат разговор. От страх да не се загубят от поглед, те се хванали за ръце и едната от тях весело заговорила:
- Колко е хубаво да летиш и да се наслаждаваш на полета си!
- Ние не летим, ние просто падаме – тъжно отговорила втората.
- Скоро ще се срещнем със земята и ще се превърнем в бяло пухено покривало!
- Не! Ние летим срещу смъртта, а на земята просто ще ни стъпчат...
- Ще станем ручей и ще се устремим към морето. Ние ще живеем вечно! – казала първата.
- Не, ние ще се разтопим и ще изчезнем завинаги... – възразила втората.

Те завършили своя разговор и пуснали ръцете си.
И всяка от тях полетяла към тази съдба, която сама си е избрала...




По Коледната нощ в миналото нашите баби и дядовци са гадаели каква ще е годината и дали ще има берекет. За вас избрахме някой от най-разпространените знаци, които ни праща вълшебната Коледа.
* По пепелта от бъдника се гадае за плодородието
* Който спечели паричката на Бъдни вечер ще бъде жив и здрав през цялата година.
* Ако две групи коледари се срещат, не е на добре — през лятото ще вали град или друго зло ще сполети. За да не се случи това, двете групи се бият помежду си или си разменят топузите.
Същата забрана важи и за русалийските дружини, които ходят през Мръсните дни.
* Коледният ден показва какво ще бъде времето през годината. „Топла Коледа — нездрава година“, казва народът ни и се надява на дълбок сняг и ясни студени дни.
* Ако има скреж по дърветата, ще има изобилие.
* Ако небето е звездно, грахът ще има добра реколта.
* Ако Коледа е в понеделник, зимата ще е тежка, а пролетта и лятото ще са дъждовни. Есента ще е суха, гроздето няма да е много добро, също и виното. Няма да е добра годината и за кошерите и меда. Най–сполучлива ще е за властници, войводи и управници.
* Ако Коледа е във вторник, зимата ще е снеговита, а пролетта — дъждовна. Есента ще е суха, пшеницата и плодовете няма да са много добри. Да внимават пътуващите по море. Ще има мед и масло в изобилие.
* Ако Коледа е в сряда, зимата ще е тежка, а пролетта – суха. Ще има грозде и вино в изобилие. Враговете ще печелят успехи в мир.
* Ако Коледа е в четвъртък, зимата ще е мека, а пролетта и лятото – ветровити. Зеленчуците и медът ще намалеят. Плодовете и маслото ще са много. Силните ще загубят позиции.
* Ако Коледа е в петък, зимата ще е много зла, лятото ще вали, есента ще е суха, а гроздето — в изобилие. Князете ще ги хвалят, войниците ще се радват.
* Ако Коледа е в събота, през зимата ще трупа много сняг. Пролетта ще е ветровита, лятото — с дъжд. Плодовете няма да са много, но ще са хубави. Овцете ще се разболяват. Могат да се очакват природни стихии и бедствия — пожари, земетръси. Възрастните хора да внимават за здравето си.
* Ако Коледа е в неделя, зимата ще е мека, лятото — сухо, а есента — ветровита. Войниците ще се радват, управниците ще бъдат развенчани. Плодове, мед и добитък ще има в изобилие. Да се пазят младите.




Празникът Рождество Христово е продължение на празника Бъдни вечер - последния ден от великите пости, който започва от полунощ с обичая коледуване.Ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже вземат участие в него. Подготовката им започва от Игнажден. Тогава разучават коледните песни, създават се коледарските групи, определя се водача на групата, който е по-възрастен и женен. Облечените празнично коледари са с накичени с китки калпаци, а в ръцете си носят „шарени тояги“. Времето за коледуване е строго определено от традицията — от полунощ до изгрев слънце на Коледа. В народните представи тогава се появяват караконджули, вампири, таласъми и др. свръхестествени същества. Вярва се, че коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят.
Коледарите обхождат домовете на групи, като тръгват винаги в източна посока. Във всеки дом изпълняват песни за прослава на стопаните и благопожелание. Стопанинът кани около трапезата младите мъже и ги черпи с вино и ракия, а после момата ги дарява с вит кравай. Даряват ги още с пари, месо, боб, брашно, вино и др.
Коледарите си избират цар или станеник — млад мъж, който знае коледарските песни, има артистична душа, щедра ръка и добро сърце.
Някога желаещите да коледуват е трябвало да искат специално разрешение от царя бан, което говори за посветителските функции на този обичай. С коледуването, сурвакането на Нова година, риненето на обори на Св. Силвестър (2 януари), къпането на Йордановден (Богоявление) момчетата показват, че вече са пораснали и могат да се оженят.
Обикновено групите от коледари се състоят още от старец, баба, трохобер, гайдар и четници певци. Старецът и бабата разсмиват, трохоберът събира даровете, гайдарът свири, четниците пеят. В някои райони коледарите се правят на котараци, мяукат и известяват за пристигането си. Момците коледари са облечени празнично, като за голям студ, какъвто обикновено е, с калпаци, окичени с наниз пуканки и китка от чемшир, с геги в ръце. Навсякъде по къщите ги чакат с радост, освен ако мъка някоя, смърт или болест не са сполетели дома.
От полунощ до сутринта коледарите обикалят домовете, пеят коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а домакините ги даряват с коледарски кравай. Първо се тръгва от къщата на най-личния човек в селището — кмета, попа, също и даскала. Домакинът посреща коледарите с кравай и забодена в него пара. Домакинята дава сито с пшеница, което коледарите ръсят из къщата, за да се народи през идващата година. На някои места, ако в къщата има мома за женене, тя приготвя специален писан кравай за любимия си. После всички писани краваи се излагат на обществено място, за да се оценят кой колко струва и да ги откупят с наддаване. Всеки момък откупува кравая на момичето си. Ако в някоя мома са влюбени повече момци, те наддават помежду си.
Пеят се песни за всеки от семейството — от най-възрастния (както по старшинство, така и по уважение) до най-малкия. Песните са за здраве и дълъг живот, за имот, берекет (плодородие и благополучие), късмет, любов, щастие и добра среща, за радост, игри и веселия. Пее се на орач, овчар, свещеник, кмет, шивач… Коледарските песни нямат чет, но особено обичани са тези за прекрасни девойки, които надгряват слънцето или си поръчват риза от Света Богородица, надпяват славея, посрещат в градината два бели гълъба годежари, очакват първото си либе. Юначни момци препускат с коне вихрогони и надбягват слънцето, гонят сури елени, сражават се с турски войски, слизат в долния свят, за да си изведат оттам любима. Видно място в песните заемат пожеланията и благословиите.
Една от основните цели на коледуването е да се оповестят раждането на ново състояние на вселената, подреждането и организирането на света. Затова в голяма част от коледарските песни е запазен образът символ на световното дърво, а предсказаното в тях звучи съдбовно.
Всички семейства бдят още от предишната Бъдни вечер около огъня в очакване на коледарите. Около огъня коледарите пеят песните си и наричат за добро, радост и късмет. От силата на огъня очакват изреченото да се сбъдне. Бъдникът, както и огънят също е магически. На някои места, когато той почне да догаря, извеждат мъжката челяд навън и около огнището остават само невестите – да се раждат все женски животни от стоката. Трески от бъдника се закопават в лозята за плодородие и добро вино, или се хвърлят в реката за здраве и дълъг живот.
На Коледа се коли прасе. Трапезата не се вдига цял ден. Пепелта се пази през всичките дни от Игнажден до Йордановден, а после се събира и служи за лек на различни болести през цялата година. Когато домакинът стане от трапезата, ходи приведен, за да са така приведени до земята и отрупани с плод клоните на дърветата. На плодните дръвчета се връзва слама, за да раждат.



На отрупаната коледна трапеза сякаш най-важно място заема Баницата. Някой я приготвят вита, други сладка, трети солена с извара, сирене и спанак. За Коледната баница освен че е важно да има късмети, важно е и да е сполучлива рецепта. Предлагам ви изпитана рецепта за празнична баница.
Да ви е вкусно :)

Празнична баница с късмети
1 чаена чаша вода, 3 супени лъжици олио, 1,5 супена лъжица ябълков оцет, 1 пакетче масло, 300 грамасирене, 100 грама твърда извара, 5-6 яйца, 1 супена лъжица кисело мляко, щипка сода за хляб, щипка сол
Замесете средно тесто с водата, оцета, солта, олиотои 1 яйце. Меси се докато започне да прави шупли. Оставя се да постои поне 20 минути. След това го разделете на питки, които намажете с масло и разпределете три по три за разточване. От всяка тройка разточете тънка кора, обрежете краищата й преди да я сложите в тавата.
От сиренето, изварата, 4 яйца, содата и киселото мляко се прави плънката. Тавата се намазваобилно с разтопено масло и се поставя първата кора. Ръси се с масло и се слага първата кора. Ръси се с плънката. Когато се наредят половината от корите се слагат и късметите. Трябва да пресметнете добре колко хора ще има на трапезата, за да не остане някой от тях без късметче. Късметчетата се наричат предварително (например дрянът за здраве, монетата за пари и т.н.) и се разпределят равномерно в тавата, след което нареждането на кори и плънка продължава, докато баницата се завърши.
Оставят се две - три лъжици от плънката и към тях се добавя последното яйце. Разбърква се добре и се размазва върху най-горната кора. Поръсва се добре с останалото масло и се пече до розово.



Jingle Bells изпълнено от три котенца

12/12/2010



Котешка коледна песничка



Забавна Коледна песничка



Забавна коледна песничка.



Един стоплящ душата разказ за самотния Снежен човек, който първоначално е омагьосан от чудесата на коледното селце, но после обявява война на Дядо Коледа, защото го ревнува за цялото внимание, което Дядо Коледа получава през празничния сезон. Резултатът е една смешна полярна война, в която накрая приятелството побеждава и публиката е възнаградена и затрогната от този невероятен филм.



Коледна песничка

Магията на Коледа е в песните, децата и Дядо Коледа... Ето ги всички в тази коледна песничка



Коледната украса е красива и бляскава. Ето една чудесна идея как може да направите коледните играчки още по-бляскави и очакването на коледната нощ още по-вълшебно.



Ето и нашето предложение за коледна камина. Топла и празнична Коледа!



Коледно настроение



Коледна игра: Подреди елхата

12/05/2010

Изчакайте няколко секунди да мине рекламата след това цъкнете на Play game в долния десен ъгъл на прозорчето с играта.
Приятна игра деца!

Hosted by Daily Free Games



    ДАРОВЕТЕ НА ВЛЪХВИТЕ
                     О. Хенри

   Един долар и осемдесет и седем цента. Това беше всичко. И от тях шестдесет цента бяха в монети по един цент. Монети, икономисвани по една, по две, за които бяха водени такива пазарлъци с бакалина, със зарзаватчията и месаря, че страните пламваха от безмълвния упрек, предизвикан от подобно сметкаджийство. Дела ги преброи три пъти. Един долар и седемдесет и седем цента. А утре е Коледа.
   Не й оставаше нищо друго, освен да се тръшне на охлузената кушетка и да зареве. И Дела така и направи. което навежда на дълбокомъдрената мисъл, че животът се състои от сълзи, подсмърчания и усмивки, като подсмърчанията преобладават.
   Докато стопанката на този дом премине лека-полека от първия стадий към втория, нека хвърлим поглед на самия дом. Мебелирана квъртира за осем долара седмично. Не че тя просто плаче да бъде описана, но като я гледаш, може и да ти се доплаче.
   Долу до входа пощенска кутия, в която никакво писмо не би могло да влезе, и бутон на звънец, от който никой смъртен не би могъл да изтръгне звук. Към всичко това картичка с надпис: "Г-н Джеймз Дилингъм Йънг". "Дилингтъм" се беше разположило нашироко в неотдавнашния период на благосъстояние, когато собственикът на това име получаваше тридесет долара седмично. Сега, когато този доход бе намалял на двадесет долара, буквите на "Дилингтъм" бяха избледнели, сякаш не на шега си мислеха дали да не се свият в едно скромно и непретенциозно "Д". Но когато господин Джеймз Дилингъм Йънг се прибираше и се качваше в квартирата си, той неизменно си превръщаше в "Джим" и попадаше в топлите прегръдки на госпожа Джеймз Дилингъм Йънг, представена ви вече под името Дела. А това е много приятно.
   Дела престана да плаче и понапудри бузите си с пухчето. После застана до прозореца и се загледа омърлушена в една сива котка, която се разхождаше по сивата ограда на сивия двор долу. Утре е Коледа, а тя разполага само с един долар и осемдесет и седем цента, с които да купи подарък на Джим. Месеци наред тя бе икономисвала всеки цент, който можеше да се икономиса, и ето какво бе събрала. С двадесет долара на седмица не се стига далеч. Разноските се бяха оказали по-големи, отколкото тя бе предвидила. Все така става с тези разноски. Само долар и седемдесет и седем цента за подарък на Джим. На нейния Джим! Колко радостни часове бе прекарала, мечтаейки как ще му купи нещо пубаво. нещо изящно, рядко и скъпоценно, нещо поне малко от малко достойно за високата чест да принадлежи на Джим.
   На стеничката между прозорците имаше огледало. не сте ли виждали такова огледало в квартира за осем долара? Много слаб и много подвижен човек може, като наблюдава в бърза последователност смяната на отражението си в надлъжните ивици, да получи доста точна представа за своята външност. Дела, която беше тъничка и слабичка, бе усвоила това изкуство.
   Изведнъж тя обърна тръб на прозореца и застана пред огледалото. Очите й излъчваха блясък, но лицето й за двадесет секунди бе загубило всякакъв цвят. Тя бързо извади фуркетите от косите си и ги разпусна.
    Тук трябва да кажем, че семейство Джеймз Дилингъм Йънг имаше две съкровища, с които страшно се гордееше. Едното от тях беше златният часовник на Джим, оставен от дядо му на баща му и от баща му на него. Другото съкровище бяха косите на Дела. Ако Давската царица живееше в отсрещния апартамент, Дела сигурно би сушила разпуснатите си коси на прозореца, за да затъмни всички скъпоценности и накити на нейно величество. А ако цар Соломон работеше като портиер в тази къща и държеше всичките си богатства в мазето, Джим би вадил часовника си при всяко влизане и излизане, само и само да види как онзи си скубе брадата от завист.
   И тъй великлепните коси на Дела се разляха около нея вълнисти и лъскави, подобно кафяв водопад. те се спускаха чак под коленете й и я обгръщаха като мантия. Изведнъж тя започна да ги прибира с бързи, припрени движения. После сякаш се поколеба и остана за минута неподвижна, а през това време две-три сълзи капнаха на протрития червен килим.
   Старият кафяв жакет на гърба, старата кафява шапка на глава и развяла поли, с още неизсъхнал блясък в очите, тя излетя от стаята и хукна по стълбите към улицата.
   Фирмата, пред която се спря, гласеше: "Мадам Софрония. Всякакви изделия от коси". Дела се качи тичешком до горния етаж и се спря за си поеме дъх. мадам, грамадна, прекалено бледа, студена, отвори вратата.
   — Бихте ли купили косите ми? — попита Дела.
   — Аз купувам коси — отвърна мадам — Свалете си шапката да видя как изглеждат.
   И отново се струйна кафявият водопад.
   — Двадесет долара — отсече мадам и поповдигна с опитна ръка гъстата маса.
   — Давайте ги по-бързо — каза Дела.
   О, следващите два часа прелетяха на розови криле. (Извинявайте за изтърканата метафора.) Дела тичаше от магазин на магазин да търси подарък на Джим. Такава вещ нямаше в нито един от другите магазини, а тя ги беше преобърнала всичките. Тва беше платинена верижка за джобен часовник, семпла и строга, която привличаше вниманието с истинските си качества, а не с показен блясък — каквито впрочем трябва да бъдат всички хубави вещи. Тя беше достойна дори за Часовника. Още ком я зърна, Дела разбра, че тази верижка трябва да принадлежи на Джим. Тя беше като него. Скромност и достойнство — тези качества се отнасяха с еднаква сила и за верижката, и за Джим. Взеха й двадесет и един долара и Дела забърза към къщи с осемдесет и седем цента в джоба. С такава верижка на часовника Джим би могъл без стеснение, във всякаква компания, да погледне колко е часът. Колкото и хубав да беше часовникът му, сега той често пъти го поглеждаше крадешком, защото бе окачен на стара кожена каишка.
   Когато Дела се прибра в къщи, въодушевлението й отстъпи донейде място на разсъдливостта и благоразумието. Тя извади машата за къдрене, запали газта и се зае да поправи опустошенията, причинени от благородството, съчетано с любов. А това винаги е невероятно тежка задача, приятели мои, исполинска задача.
   След четиридесет минути главата й се покри със ситни къдрички, с които тя удивително заприлича на палав хлапак. Дела се огледа внимателно и критично в огледалото.
   "Ако Джим не ме убие още щом ме зърне, ще каже, че приличам на вариететна артистка — помисли си тя. — Но какво можех да направя, ох, какво можех да направя само с долар и осемдесет и седем цента?"
   В седем часа кафето вече беше сварено, а натретият тиган стоеше отстрани на печката в очакване на котлетите.
   Джим никога не закъсняваше. Дела сви платинената верижка в ръка и седна на края на масата, че да е по-близо до вратата. След малко чу стъпките му по стълбата и пребледня, макар и само за миг. Тя имаше навика да произнася кратички молитви и при най-дребния повод и сега зашепна:
    — Мили боже, направи тъй, че пак да му се видя хубава.
   Вратата се отвори. Джим влезе и я затвори след себе си. Изглеждаше отслабнал и угрижен. горкият! Не е леко на двадесет и две години да се грижиш за семейство. имаше нужда от ново палто, а и ръкавици му трябваха.
   Джим застина неподвижен до вратата — като сетер, посушил пъдпъдък. Погледът му се спря на Дела с изражение, което тя не можеше да разбере, но което я уплаши. това не беше нито гняв, нито изненада, нито неодобрение, нито ужас — изобщо нито едно от чувствата, които можеше да се очакват. Той просто се беше втренчил в нея и от лицето му не слизаше това странно изражение.
   Дела скочи от масата и се хвърли към него.
   — Джим, мили — извика тя, — не ме гледай така! Отрязох си косите и ги продадох, защото Коледата щеше да ми е черна, ако не ти подарях нещо. Те пак ще пораснат. Не ми се сърдиш, нали? Просто нямах друг изход. Косата ми расте страшно бързо. кажи ми сега "честита Коледа", Джим, и нека прекараме весело празника. да знаеш само какъв хубав,какъм чудесен подарък съм ти приготвила.
   — Отрязала си си косите ли? — едва успя да попита Джим, сякаш, въпреки усилената мозъчна дейност, все още не можеше да възприеме този безспорен факт.
   — Да, отрязах ги и ги продадох — каза Дела. — Не ме ли харесваш и така? Аз съм си същата, макар и с отрязани коси.
   Джим огледа стаята, като че ли търсеше нещо.
   — Значи, вече нямаш коси? — попита той едва ли не като смахнат.
   — Безсмислено е да ги търсиш — онвърна Дела. — Казах ти вече: отрязох ги и ги продадох, толкоз. Сега е Бъдни вечер, момчето ми. Бъди мил с мен, защото заради теб направих това. Може би космите в косите ми могат да се изброят — продължи тя с нежния си глас, който изведнъж зазвуча сериозно, — но кой може да измери любовта ми към теб? Да слагам ли котлетите, Джим?
   И Джим бързо се съвзе от вцепенението. той взе Дела в прегръдките си. нека бъдем тактични и спрем за няколко секунди вниманието си на някой страничен предмет. Кое е по-голямо — осем долара седмично или милион годишно? И математикът, и мъдрецът ще ви дадат хогрешен отговор. Влъхвите са поднесли скъпи дари, но между тези дари е липсвал един. Впрочем тези мъгляви намеци ще бъдат разяснени по-нататък.
   Джим извади от джоба на палтото си някакъв пакет и го хвърли на масата.
   — Не ме разбирай погрешно, Дела — каза той. — Никаква прическа и подстригване не са в състояние да намалят любовта ми към момето момиче. но отвори този пакет и ще разбереш защо в първия момент се посбърках.
   Белите подвижни пръсти разкъсахаканапа и партията. последвавъзторжено възклицание, което — уви! — чисто по женски бе сменено със сълзи и хрипания, та се наложи стопанинът на дома да пусне в ход всичките си успокоителни способности.
   Защото на масата лежафа Гребените, същиат онзи комплект гребени . два за отстрани и един за отзад, — на които Дела толкова пъти се бе любувала през една витрина на Бродуей. Великолепни гребени от истинска костенуркова черупка, с блестящи камъни, покрая, свсем в тон с хубавите й, но липсващи сега коси. Те струваха скъпо — тя знаеше това — и в душата си само бе мечтала и копняла за тях, без никаква надежда, че някога ще може да ги има. И ето, сега те бяха нейни, ала липсваха косите, които биха красили тези така желани украшения.
   Все пак тя ги притисна до гърдите си и когато най-сетне намери сили да вдигне глава и да се усмихне през сълзи, каза"
   — Косата ми расте толкова бързо, Джим.
   Изведнъж тя скочи като попарено коте и възкликна:
   — Ах, боже мой!
   Джим още не беше видял своя красив подарък. тя бързо му го поднесе на отворената си длан. Матовият скъп метал заблестя в лъчите на нейната чиста и предана душа.
   — Кажи, не е ли чудесна, Джим? Обиколих целия град, докато я намеря. сега ще можеш и по сто пъти на ден да си поглеждаш часовника. Я ми го подай. Искам да видя как ще му стои.
   Но вместо да й даде часовника, Джим легна на кушетката, подложи ръце под главата си и се усмихна.
   — Дела — каза той, — нека приберем някъде подаръците и ги оставим на мира известно време. Прекалено хубави са, за да ги използваме още сега. Аз продадох часовника си, за да мога да ти купя гребените. Е, вече е време да приготвиш котлетите.
   Влъхвите, които донесли дарове на младенеца в яслите, са били удивително мъдри хора. Те са измислили обичая да се правят коледни подаръци. И понеже са били мъдри, несъмнено и техните подаръци са били мъдри — може би дори с уговорка да бъдат подменени, в случай че се повтарят. А тук аз ви разказах една съвсем незабележителна история за две глупави деца, живеещи в квартира за осем долара, които без капчица мъдрост пожертваха един за друг своите най-скъпи съкровища. Но нека кажем на мъдреците в наши дни, че от всички, които поднасят подаръци, тези двама са най-мъдрите. От всички, които правят и приемат подаръци, такива като тях са истински мъдрите. Винаги и навред. Те именно са влъхвите.



Елхичке зелена,
в гората родена,
с дъх чуден на
прясна смола
и с тънички листи
тъй нежни и чисти,
на гости при нас си дошла.
............

Някой чука на вратата!
Бързай,бързай,мамо.
Дядо Коледа пристига
със торба на рамо.
Куп играчки за децата
носи във торбата.
...........

Баба Зима прекали -
все вали, вали, вали.
Как навън ще си играем,
вече туй и ний не знаем!
Тази бабичка чевръста
сняг натрупа чак до кръста.
...........

Над гората сняг вали,
зайко гьрло го боли
и лежи сега в леглото.
Нека да лежи защото,
вчера както си играл
цяла шепа сняг изял.
............

Днес е болен Зайо.
Хвана го ангина.
Майка му се чуди
от какво настина.

Как висулки хрупкал
вчера го видели.
Мислел,че това са
морковчета бели.
............

Моите ръчички
имат ръкавички .
Топлички и малки
само за пързалки .
Вятърко да вее
снежко да лудее.
Като малка птичка
да летя с шейничка .
Пляскайте ръчички
с нови ръкавички.
..............

Чук-чук-чук!
Дядо Коледа е тук!
От далечната страна
той пристига със шейна.
Носи с пълен кош на гръб
всекиму подарък скъп.
..............

Там, под стряхата се гуши
Врабчо с мокрите ботуши.
Ох,горкият, като мен
утре ще е простуден.

Но виновни ли сме двама,
че в снега пъртини няма?
Може би се престарахме-
сто пъртини начертахме.
.............

Снежен прах шейната вдига
Дядо Коледа пристига
има той брада от сняг
и кожух ,и нов калпак,
а торбата му прочута
от играчки е издута.
Влизай Дядо Коледа
ха добре дошъл сега.
..............


Дядо Коледа не спал,
и джуджетата събрал.
Работа на всички дал
както той си знал.
И джуджетата не спят,
чукат ,режат и лепят,
че играчки цял чувал ,
той е обещал.
..........

Лакомчо

Кичи с радост мама Квачка
на петлето си сурвачка.
Ниже пуканки и дренки,
слага ябълки червенки.
Но петлето не заспало-
всичките ги изкълвало!
...........



Santa, Can You Hear Me?

11/25/2010


Ooh yeah
Last night I took a walk in the snow
Couples holding hands, places to go
Seems like everyone but me is in love
Santa, can you hear me ?

I sign my letter that I sealed with a kiss
I send it off and just said this
I know exactly what I want this year
Santa, can you hear me ?

I want my baby, baby
I want someone to love me someone to hold
Maybe, Maybe
Be all my own in a big red bow
Santa, can you hear me ?
I have been so good this year
And all I want is one thing
Tell me my true love is here
He's all I want just for me
Underneath my Christmas tree
I'll be waiting here
Santa that's my only wish this year.

Christmas Eve, I just can't sleep.
Will I be wrong for taking a peek ?
Cause that I heard that you're coming to town.
Santa, can you hear me ?
I really that hope you're on your way,
With Something special for me in your sleigh.
Ooh please make my wish come true
Santa, can you hear me ?

I want my baby, baby
I want someone to love me someone to hold
Maybe, Maybe
We'll be all alone under the mistle toe
Santa, can you hear me ?
I have been so good this year
And all I want is one thing
Tell me my true love is here
He's all I want just for me
Underneath my Christmas tree
I'll be waiting here
Santa that's my only wish this year

I hope my letter reaches you in time
Woooo yeah
Bring me a love that I can call all mine
Cause I have been so good this year
Can't be alone under the mistle toe
He's all i want in a big red bow

Santa, can you hear me ?
I have been so good this year
And all I want is one thing
Tell me my true love is here
He's all I want, just for me
Underneath my Christmas tree
I'll be waiting here
Santa, that's my only wish this year

Ooh Santa
Can you hear me ?
Ooh santa
Well he's all I want just for me
Underneath my Christmas tree
I'll be waiting here..
Santa, that's my only wish this year
Santa, that's my only wish this year



Принцесите на Дисни пеят Let it snow


Oh the weather outside is frightful
But the fire is so delightful
And since we've no place to go
Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!
It doesn't show signs of stopping
And I've bought some corn for popping
The lights are turned way down low
Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!
When we finally kiss goodnight
How I'll hate going out in the storm!
But if you'll really hold me tight
All the way home I'll be warm
The fire is slowly dying
And, my dear, we're still goodbying
But as long as you love me so
Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!



BACKSTREET BOYS - CHRISTMAS TIME


There is something special
About this time of year
The Christmas feeling's everywhere

I just got home
To join you
I've been away too long
But now I'm back to share my love
Friends are reunited
One big family
Filled with love to last
Throughout the year

CHORUS:

Christmas time
Time to share our love
Come and join
The tidings to the world
Christmas time
The best time of the year
Yes it's Christmas time

You and me together
A sleigh ride in the park
Loving is straight from the heart
(Straight from my heart)

Snowflakes falling gently
A smell of chestnuts in the air
And Christmas lights they gleam across the sky

CHORUS

Do you remember
Everything felt so right
When I held you close to me

Do you remember
Those cold Christmas nights
Where we saw the world in harmony

Christmas time
Time to share our love
Come and join
The tidings to the world
Christmas time
Always the best time

CHORUS




Feliz Navidad
Feliz Navidad
Feliz Navidad
Prospero año y felicidad.

Feliz Navidad
Feliz Navidad
Feliz Navidad
Prospero año y felicidad.

I wanna wish you a Merry Christmas
I wanna wish you a Merry Christmas
I wanna wish you a Merry Christmas
From the bottom of my heart.




Rocking around the Christmas Tree
at the Christmas party hop
Mistletoe hung where you can see
Ev'ry couple tries to stop

You will get a sentimental feeling When you hear voices singing
"Let's be jolly; Deck the halls with boughs of holly" Rocking around the Christmas Tree
Have a happy holiday
Everyone's dancing merrily
In a new old fashioned way

Rocking around the Christmas Tree
Let the Christmas Spirit ring
Later we'll have some pumpkin pie
and we'll do some caroling

You will get a sentimental feeling When you hear voices singing
"Let's be jolly; Deck the halls with boughs of holly"
Rocking around the Christmas Tree
Have a happy holiday
Everyone's dancing merrily
In a new old fashioned way