тесто: 600 гр. типово брашно 350 мл. хладка вода 7 гр. суха активна мая 1 ч.л. сол за варенето: 1/2 ч.л. сол 1 с.л мед

От предвидените продукти се замесва гладко, твърдо тесто, което се оставя на топло покрито да втаса (около 20 минути) Тестото се разделя на 12 топчета, от които се оформят гевреци и се оставят на набрашнена повърхност да втасат повторно за около 15 минути. В тенджера се загрява 2 литра вода, заедно със солта и меда. Водата не бива да ври, когато се пускат гевреците, това става малко преди завиране. Пускат се по няколко геврека във водата, обикновено не потъват, а си плуват отгоре. Варят се около 2 минути и се обръщат обратно, да се варят още 2 минути. Изваждат се с решетъчна лъжица и се оставят в пластмасова тавичка да поизпръхнат (докато се загрее фурната). Пекат се във фурна на 230 градуса до златисто кафяво. Като се извадят, се завиват с кърпа за десетина минути.