Всички знаем, че в ранна възраст децата играят с животни. За тях е много интересно както да оцветяват, така и да измислят различни игри с тях. И тъй като приближава Коледа могат да им се предложат следните варианти:
1. На лист хартия на децата се дават различни картинки на животни. Вариант за по-малките деца: Да ги оцветят- цветовете по избор- макар детео да не може да оцвети с реалните цветове не го спирайте. С времето се получава и цветовата хармония. Важното е старанието на вашето дете както и неговото удовлетворение.

2. Вариант: Изобразени са Дядо коледа, Снежанка , елените и един излишен герой, който няма връзка с Коледа. Детето може да Ви покаже излишния, да се обоснове защо.Ако не може да се аргументира, тогава с него измислете коледен сюжет. След, което естествено може да му предоставите възожност да оцвети.

3. При този вариант може вече да участва цялото сеейство. От картон се изрязват различни фигурки:елени, джуджета, коледен чувал , куче, къщичка, дядо Коледа: изрязва се , оцветява се , с по-плътен конец се прави герлянда. Този вид игра носи голяма емояция за детето. Самата изработка за него е от голямо значение.

Има лесни варианти от формички за пластелин да се изработят различни животни-глина, пластелин, брашно. Оцветяват се , закача се кукичка, кламер или друго средство , което ще ви помогне да закачите изработената фигурка на елхата.За детето от голямо значение е украсяването на елхата. Ако за нас това е задължение, то за датето е празник, тъй като осмисля не само Коледата като време за подараци , но запазват в него и традицията на коледната магия.