christmas table 24-ти декември – Бъдни вечер. Цялото семество се събира на празнична вечеря. Макар и празнична, тя трябва да е постна. Спорно е колко ястия трябва да има на трапезата. Старите хора казват че трябва да са девет - колкото трае бременността на една жена, според други трябва да са седем – колкото са дните в седмицата, други твърдят че трябва да са дванадесет – колкото са месеците в годината. Ясно е едно – само постни ястия.

1. Поверието изисква питката ( обредният хляб ) да е домашно приготвена от стопанката на къщата. Хубаво е да е украсена с изготвено от тесто слънце и цветя. В питката се слага паричка – тя е за най-големия късметлия в семейството.

2. Сложете мед – за да е сладък живота ви и да сте работни като пчеличките

3. Сложете лук – колкото са люспите на лука, толкова да се увеличи имотът ви

4. Не забравяйте за орехите – ако са пълни –здраве и дълголетие ви чака, ако не ... ще имате боледувате през годината

5. Напълнете една кана червено винце

6. На масата сложете и чесън – вярва се че гони злите духове.

7. Разнообразни плодове ( по традиция сушени )

8. Ошав

9. Варено жито

10. Сложете ядки- тиквени, слънчогледови семки

11. Лозови или зелени сармички

12. Тиквеник

13. Пълнени чушки с ориз или фасул

14. Варени гевречета за коледарите

Като обощение : на трапезата се слагат жито, ориз, боб, леща, стафиди, ошав. Те са символ на зачатието, бременността и най –голямото вълшебство – разждането на нов живот.

Не забравяйте да украсите трапезата с дрянови и елхови клонки, свещички. В огнището стопанинът на къщата слага голмо дърво – бъдник. Вярва се че той трябва да е лично отсечен от стопанинът, трябва да е голям, за да може да гори до сутринта. Според поверието той пази домочадието от болести и злини.

Вечерята е скромна... ноща е тиха и свята... всички са притаили дъх и чакат – Рождество Христово – раждането на Божия Син ... тази магия, която ни изпълва с надежда, любов и доброта.