На отрупаната коледна трапеза сякаш най-важно място заема Баницата. Някой я приготвят вита, други сладка, трети солена с извара, сирене и спанак. За Коледната баница освен че е важно да има късмети, важно е и да е сполучлива рецепта. Предлагам ви изпитана рецепта за празнична баница.
Да ви е вкусно :)

Празнична баница с късмети
1 чаена чаша вода, 3 супени лъжици олио, 1,5 супена лъжица ябълков оцет, 1 пакетче масло, 300 грамасирене, 100 грама твърда извара, 5-6 яйца, 1 супена лъжица кисело мляко, щипка сода за хляб, щипка сол
Замесете средно тесто с водата, оцета, солта, олиотои 1 яйце. Меси се докато започне да прави шупли. Оставя се да постои поне 20 минути. След това го разделете на питки, които намажете с масло и разпределете три по три за разточване. От всяка тройка разточете тънка кора, обрежете краищата й преди да я сложите в тавата.
От сиренето, изварата, 4 яйца, содата и киселото мляко се прави плънката. Тавата се намазваобилно с разтопено масло и се поставя първата кора. Ръси се с масло и се слага първата кора. Ръси се с плънката. Когато се наредят половината от корите се слагат и късметите. Трябва да пресметнете добре колко хора ще има на трапезата, за да не остане някой от тях без късметче. Късметчетата се наричат предварително (например дрянът за здраве, монетата за пари и т.н.) и се разпределят равномерно в тавата, след което нареждането на кори и плънка продължава, докато баницата се завърши.
Оставят се две - три лъжици от плънката и към тях се добавя последното яйце. Разбърква се добре и се размазва върху най-горната кора. Поръсва се добре с останалото масло и се пече до розово.