Макар че всяко дете само посочва в писмото до Дядо Коледа каква играчка иска да получи, на родителите остава задачата да осигурят безопасна и качествена играчка.
Ето някой съвети как да разпознаем добрите и подходящите играчки:
1.Обръщайте внимание на всички предупредителни текстове на опаковките, които задължително трябва да бъдат на български език.
2.Уверете се, че продуктът, на който се сте се спрели, е подходящ за възрастта на детето ви.
Повечето играчки са в опаковки, но ако това не е така се уверете, че съставните му части са прикрепени здраво и сигурно една за друга.
3.Избягвайте играчки, които съдържат много малки части, защото детските ръчички са много сръчни, особено в разглобяването. Обърнете внимание и на чупливостта на играчката.
4.Предпочитайте играчки, чиито бои са на водна основа. Имайте предвид, че боите със съдържание на олово са особено опасни за децата ви и са категорично забранени във всички европейски директиви.
5.Ако играчката работи с батерии, проверете лесен ли е достъпът до тях.
Колелетата, тротинетките, скейтбордовете допълнете с екипировката - каска, наколенки и всичко, което може да предотврати наранявания при евентуално падане.
6.Обърнете се към продавач-консултант в магазина и задайте всички въпроси, които ви вълнуват по отношение безопасността на стоката.
7.Избирайте търговски обекти, от които пазарувате регулярно, защото доверието в партньора срещу вас е от изключително значение. Така вие можете да бъдете уверени, че ще получите нужното внимание.