Коледа е празник, на който всяко дете получава играчка. Най-малките ни приятелчета, тези на които им е първа Коледа също ще получат играчка в чорапчето, което мама и татко са закачили на камината.
Ако се питате коя играчка какво означава и коя е подходящата играчка за вашето бебе, ето десет забавни вида играчки, които развиват сръчността, съобразителността и чувствителността.
Дрънкалки – спомагат развитието на общата моторика (замахване и движение на цялата ръка) и на фината моторика (хващане и движене на елементите с два пръста).
Кубчета
кубчета с текстилно покритие – всяка страна с различен цвят, картинка и материал – подходящи за деца от 7-8 м. Развиват цветоусещането и спомагат за опознаването на различни матерали, чрез докосване. Може да имат шумяща част, светлоотразителна или комбинация от наситени цветове. Има и кубчета, които са комбинирани с дрънкалка, така се развива комплексното светоусещане на детето.
кубчета от пластмаса – всяко кубче е различен цвят. Предназначени са за деца от 6 до 18 м. Развиват способността да се разпознае общото и отдели излишното. Чрез тях децата съзнателно научават основните цветове и техните наименования.
кубчета от дърво с картинки, които образуват пъзел – подходящи за деца на възраст над 18 м. С помощта на мама и татко, детето ще развие своите способности за хващане, редене, строене, логическо и последователно мислене, търсене и намиране на определен елемент, поставяне на определено място.
Топки
цветна топка от текстилна материя – развива цветоусещането и усещането за допир на различни материали, хващането и хвърлянето. За бебета от 1 м. до навършване на 1 годинка.
пластмасови топки – всяка с различен цвят – развиват разбирането за действие и последствие – бутане-търкаляне, хвърляне-падане. Спомагат за научаването на цветовете и формите при игра, в комбинация с кубчета. Подходящи за деца над 8 м.
гумена топка – помага за развитието на общата моторика – ритане, хвърляне, хващане. Подходяща за проходили дечица.
Пирамиди
с цветни рингове – развиват координацията и познанието за размер, цвят и форма – за деца над 10-11 м.
цветни кутийки – отново се набляга на цветовете и размера, но тук има и още нещо – едното влиза в другото. Детето започва да разбира, че освен видими, нещата могат и да не се виждат и пак да са там, където ги е оставило. За деца над 10 м.
Музикални играчки
въртележка – от 2-рия месец до 6-7ми месец – развива способността на бебето да се концентрира върху определена фигура, развива зрението и слуха.
музикални играчки с бутони – от 7-8 м. – развиват познаниено за действие и последствие – бутон-песен, както и способността за посочване и натискане с едно пръстче. Тук се намесва и подражанието – мама говори по телефона, бебето също говори. Развива се и говорът.
пиано или друг музикален инструмент – за деца над 12 м. – развива слуха, говора, концентрация и координация – „натисни правилния бутон, за да чуеш правилния звук”
Животни-фигурки – развиват фината моторика на детето над 12 м. както и логическото мислене и познанието за размер, форма и цвят.
Строител – за деца над 12 м. – развива координацията, концентрацията и цветоусещането. Развива и фината моторика – точно поставяне, внимателно вземане и общата моторика – внимателно минаване покрай построеното, познание за размер и форма на различните елементи.
Книжки – развиват говора, визуалната представа за разказа, координация за показване и концентрация за разбиране на въпросите и текста. За деца над 12 м.
Бутащи играчки – развиват координацията и комбинацията фина-обща моторика – хващане, бутане, дърпане, ходене (количка за кукли, топка с дръжка, кола и т.н.)
грачки за баня – правят къпането още по-приятно за децата. От самото раждане бебетата обожават водата и ваничката, в която се чувстват свободни. Добре е да използвате предразположеността на детето си към цамбуркането във ваничката и да комбинирате полезното с приятното – забавление и развитие на сетивата, с помощта на играчки за баня.